Witaj w wyszukiwarce ofert z Twojej okolicy. Wybierz KWADRAT widoczny u góry mapy, zaznacz lokalizację i zaakceptuj wybór poprzez OK. Poręczna ŁAPKA pozwala na przesuwanie obszaru, a suwak z lewej strony przybliża lub oddala mapę. Powrót do tradycyjnej wyszukiwarki możliwy jest poprzez UKRYJ OBSZAR NA MAPIE.

Sprzęt do uprawy winorośli, używane i nowe - maszyny rolnicze - ogłoszenia znajdzto.pl (0)

Witaj w wyszukiwarce ofert z Twojej okolicy. Wybierz KWADRAT widoczny u góry mapy, zaznacz lokalizację i zaakceptuj wybór poprzez OK. Poręczna ŁAPKA pozwala na przesuwanie obszaru, a suwak z lewej strony przybliża lub oddala mapę. Powrót do tradycyjnej wyszukiwarki możliwy jest poprzez UKRYJ OBSZAR NA MAPIE.

Nie znaleźliśmy ogłoszeń spełniających Twoje kryteria. Możesz jednak:

Miejscowości Województwa
Zobacz ogłoszenia z działu SPRZĘT DO WINOROŚLI - CZĘŚCI z województw: Zobacz ogłoszenia z działu SPRZĘT DO WINOROŚLI - CZĘŚCI z miast:

Transport i przechowywanie winogron

 

Wpływ na jakość wyprodukowanego wina ma w dużym stopniu sposób transportowania owoców oraz czas od dostarczenia winogron do hali produkcyjnej do procesu zgniatania.

 

Transport zebranych winogron z winnicy do miejsca sortowania owoców powinien odbywać się w specjalnie do tego przeznaczonych zbiornikach. Producenci oferują różnego rodzaju pojemniki do transportu winogron, jak i ich przechowywania. W zależności o potrzeb można nabyć skrzynki z wytrzymałego materiału LLDPE o różnych pojemnościach np. 40 lub 160 l. Ich konstrukcja umożliwia układanie jednej skrzynki na drugą. Przy transporcie winogron ważne jest, aby pojemniki z winogronami były dobrze przymocowane i zabezpieczone przed upadkiem. Ponadto na czas transportu zbiorniki powinny być przykryte brezentem, aby nie dopuścić do kontaktu winogron z zanieczyszczeniami z powietrza. Winogrona nie powinny być przechowywane po przewiezieniu do miejsca przetwarzania tylko od razu przeznaczone do sortowania i miażdżenia. Jeśli jednak nie ma takiej możliwości, można przez jeden dzień przechowywać owoce w chłodni. W przeciwnym wypadku może dojść do nadmiernej oksydacji owoców, co przyspiesza proces psucia. Do przechowywania moszczu i do wstępnej fermentacji przeznaczone są natomiast specjalne kadzie z tworzywa o różnych pojemnościach, np. 350, 500, 700 l. Zaletą takich kadzi jest możliwość zamontowania kranu spustowego zintegrowanego z filtrem. Do dalszej fermentacji przeznacza się beczki, słoje, kanistry, balony, zbiorniki fermentacyjne, amfory i pojemniki fermentacyjne.

 

 

Proszę czekać - ładowanie treści...